Podagrycznik pospolity - przepisy

Podagrycznik w zupie;

1/2 kg cielęciny, pęczek włoszczyzny, 2-3 liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, 2 suszone prawdziwki, cebula, 2 ząbki czosnku, 3/4 szklanki pęczaku, 3/4 szklanki posiekanych liści podagrycznika
 

Mięso płukać, zalać 1,5 l wody. Obrane jarzyny wrzucić do mięsa razem z zielem, liśćmi laurowymi, opłukanymi grzybami i jednym ząbkiem czosnku. Cebulę przeciąć na pół, przypalić ok. 3 min na suchej patelni (musi zbrązowieć) i wrzucić do zupy. Gotować razem ok. 40 min. Po tym czasie odcedzić wywar i wrzucić do niego opłukany pęczak. Gotować ok. 30 min. Mięso i jarzyny pokroić na drobne kawałki. Do zupy wrzucić zmiażdżony drugi ząbek czosnku, posiekane mięso i jarzyny oraz podagrycznik. Nie gotować ponownie.

 

 

Zupa siedmiu chwastów;

- włoszczyzna z kapustą, 3 duże cebule, gałązka macierzanki, 2-3 gałązki pietruszki, listek
  laurowy, po 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, sól, 1,5 szklanki usiekanych listków
  podagrycznika, szklanka posiekanych listków pokrzywy, po łyżce posiekanych drobno
  listków babki lancetowatej, krwawnika, żywokostu lekarskiego, podbiału i lebiody lub
  młodych listków rzodkiewki, 4 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki oleju, sól, łyżka soku z
  cytryny.

- obraną i umytą włoszczyznę oraz nie obraną 1 cebulę włożyć do rondla, dodać; zieloną
  pietruszkę, macierzankę, listek laurowy, pieprz i angielskie ziele, zalać 6 szklankami gorącej
  wody, gotować na niewielkim ogniu.

Przecedzić, wystudzić zalać płatki owsiane, wymieszać.

Pozostałe cebule obrać, drobniutko posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać drobno posiekane chwasty i chwilę smażyć na małym ogniu. Doprawić solą i sokiem z cytryny, połączyć z zalanymi wywarem płatkami. Gotować na niewielkim ogniu ok. 30 minut.

Przed podaniem doprawić do smaku.

 

Podagrycznik duszony;

- 80 dag liści podagrycznika,

- 3 łyżki oleju,

- 3 cebule,

- 3 ząbki czosnku,

- szczypta gałki muszkatołowej,

- 3 ziemniaki,

- 3 łyżki śmietany.

Liście myjemy, parzymy na sicie wrzątkiem i zostawiamy, żeby odciekły. Na oleju smażymy pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy liście podagrycznika i krótko dusimy. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i śmietanę, solimy, doprawiamy gałką muszkatołową i ciągle mieszając dusimy aż potrawa stanie się gęsta. Podajemy do mięsa, jaj lub ryby.

 

Podagrycznik duszony I
- kilka garści młodego podagrycznika
- 1 nieduża cebula
- oliwa
- sól, pieprz
- opcjonalnie - łyżka mąki kukurydzianej do zagęszczenia
- opcjonalnie - łyżeczka masła lub śmietany
Podagrycznik umyć, posiekać. Cebulkę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać podagrycznik, dusić do konsystencji szpinaku, ewentualnie dolewając wody. Posolić, popieprzyć do smaku. Można zagęścić mąką kukurydzianą (lub inną), można dodać odrobinę masła.

 

Wegetariańska zapiekanka;

- 1 szklanka żyta

- 2 -3 szklanki wody

- 0,20 dkg młodych liści podagrycznika

- 1 łyżeczka soku z cytryny

- 0,10 dkg żółtego startego sera

- 3 łyżki masła, sól

Żyto wyprażyć na rozgrzanej patelni, przełoży do rondla, zalać sporą ilością letniej przegotowanej wody. Zostawić na noc. Następnego dnia doprowadzić do wrzenia, a później gotować na niewielkim ogniu około 2 godzin. Posolić, odparować.    

Umyte liście podagrycznika wrzucić na 2 minuty n lekko osolony wrzątek, odcedzić, przelać zimną wodą, usiekać.

Na patelni stopić łyżkę masła, wrzucić usiekane listki, skropić sokiem z cytryny , posolić, chwilę mieszając, po czym wymieszać z ugotowanym żytem

Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, wyłożyć przygotowanym żytem, posypać startym serem Polać stopionym masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 15 minut.

Podawać z surówką z pomidorów lub zieloną sałatą.

 

Jajecznica z podagrycznikiem;

Liście podagrycznika posiekać ostrym nożem, wrzucić na rozgrzany olej, dodać ząbek czosnku. Obsmażyć kilka minut aż się dobrze zeszkli. Dodać jajka, sól i pieprz do smaku.

 

Jajeczne placki z podagrycznikiem;

- 2 jajka

- 3 łyżki bardzo drobno posiekanego podagrycznika (listki i łodyżki)

- 1 drobno starty ziemniak lub puree z 2 ugotowanych ziemniaków

- mąka, sól, pieprz do smaku

- olej do smażenia

Wszystkie składniki z wyjątkiem mąki dokładnie wymieszać, a następnie dosypać tyle mąki, by zagęścić masę.

Rozgrzać olej na patelni i smażyć na złoto nieduże placki. Jeśli przy przewracaniu rozpadają się – należy dodać niego więcej mąki

Podajemy solo lub np. z sosem na bazie jogurtu i świeżych ziół.

 

Pasta ze słonecznika, pokrzyw i podagrycznika
- 100 g słonecznika
-   50g pokrzyw albo podagrycznika (można pół na pół)
- 2 ząbki czosnku
- olej słonecznikowy
- sól i pieprz
Ziarenka słonecznika namoczyć i pozostawić na co najmniej trzy godziny a najlepiej na całą noc. Zebrać pokrzywy (podagrycznik), które jeszcze nie zakwitły (zbieramy tylko główki pokrzyw najwyżej do trzeciego rzędu liści od góry). Pokrzywy osuszyć na papierowym ręczniku bądź ściereczce.  Odcedzić ziarenka słonecznika. Obrać czosnek. Zmiksować razem wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem.

W razie potrzeby dolać oleju – wg uznania.

 

Zielony sos serowy;

- szklanka podagrycznika,

- po kilka listków podbiału, babki lancetowatej i krwawnika,

- łyżka mąki,

- pół szklanki śmietany,

- łyżka masła,

- 4-5 łyżek startego żółtego sera,

 - po szczypcie soli i startej gałki muszkatołowej.

Liście podagrycznika, podbiału i babki ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem a następnie zimną wodą, posiekać drobno, wrzucić do rondla na stopione masło i chwilę smażyć. Dodać sól i sok z cytryny. Mąkę rozprowadzić w łyżce wody, wymieszać dokładnie ze śmietaną i startym serem, wlać do chwastów i mieszając podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypać drobno posiekanymi listkami krwawnika, doprawić do smaku solą.

Znakomicie smakuje do krokietów, kasz, makaronów.

 

Sos śmietankowo-pieczarkowy z podagrycznikiem;

- kilkanaście pieczarek

- 2 garście młodych listków podagrycznika

- 1/ 2 kubka śmietany 30%

- ¼ cebuli lub 3 dymki

- oliwa z oliwek

- sól, pieprz

Pieczarki i cebulę pokroić i dusić pod przykryciem z dodatkiem oliwy na niewielkim ogniu.

Podagrycznik drobno poszatkować i dodać do pieczarek. Dusić do skutku (?).

Osolić, dodać śmietanę i ogrzewać dalej potrawę ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć.

Zestawić z ognia, doprawić pieprzem.

 

Wiosenna sałata;

- główka kruchej zielonej sałaty

- 2 – 3 twarde mięsiste pomidory

- po łyżce usiekanych zielonych listków podagrycznika i bluszczyka kurdybanku

- kilka kwiatów (bez łodyżek) stokrotek

- sos; 2 łyżki oleju, 1,5 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka majonezu, sól, szczypta soli i cukru

Dokładnie wymieszać składniki sosu, lekko schłodzić.

Umytą sałatę i chwasty osuszyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki. Sałatę porwać na kawałki, wrzucić do salaterki, polać sosem. Wymieszać z usiekanymi listkami chwastów, udekorować kwiatkami stokrotek.

 

Wiosenna sałatka I;

- 2 garści młodych pędów podagrycznika (jeszcze zwiniętych), rozeta mniszka lekarskiego
  (bez zalążków kwiatowych), kwiatki stokrotki, liście pierwiosnka, szczaw, kilka listków
  kurdybanku jako przyprawa

- sos; cytryna lub naturalny ocet, oliwa z oliwek, przyprawy do sałatek wg uznania, 1 łyżka
  stołowa drożdży spożywczych rozprowadzonych w małej ilości letniej wody, trochę jogurtu
  lub śmietany, 1 jajko na twardo pokrojone

- wszystko pokroić i wymieszać

 

Herbata z suszonych liści podagrycznika;

- 1 łyżeczka na 1 szklankę wrzątku, parzyć pod przykryciem przez 15 minut, przecedzić i w razie potrzeby pić 3-4 razy dziennie po 2/3 szklanki; zalecana w kuracji podagry, żylaków odbytu, stanów zapalnych nerek i pęcherza, pomocniczo w kamicy nerkowej oraz na poprawę przemiany materii.

 

Napar z suszonego ziela;
- 1 łyżka suszonego ziela zalana
- 1 szklanką wrzącej wody
Pić niewielkie ilości kilka razy dziennie.

 

Podagrycznik kiszony;

- 1 kg podagrycznika, 40 g soli

- liście i łodygi sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, układać w beczce warstwami przesypując
   solą (można dodać kilka liści szczawiu)

- ubijać każdą warstwę o grubości ok. 5 cm aż do pojawienia się soku

- pełną beczkę przykryć drewnianą pokrywką, obciążyć, przechowywać w chłodnej piwnicy

 

Podagrycznik z chrzanem;

- 2 garście młodych liści podagrycznika

- 1 garść szczawiu

- 1 marchewka

- 1 ziemniak

- 1 cebula

- olej roślinny

- chrzan i sól do smaku

Podagrycznik i szczaw umyć, osuszyć i drobno pokroić. Marche utrzeć na grubej tarce, ziemniak pokroić w „słomkę”, cebulę posiekać.

Wszystkie składniki połączyć, posolić, dodać olej i dokładnie wymieszać.

 

Tonik z podagrycznika;

- 10 liści z ogonkami

- 4 kieliszki octu jabłkowego

Liście drobno posiekać, włożyć do miseczki, mocno ugnieść.

Dolać ocet jabłkowy, odstawić an 2 – 3 godziny. Przecedzić tyle, ile jest potrzebne do bieżącego użytku.

Tonikiem nawilżać twarz 2 – 3 razy dziennie. Na suchą i zmęczoną twarz do przemywania dodać 1 kroplę oleju rzepakowego.

Tak przygotowana mikstura rozjaśnia twarz, nawilża, odżywia zmęczoną skórę, poprawia jej elastyczność, zamyka pory.


Projekt pn. Modernizacja oraz wyposażenie punktu Informacji Turystycznej w Czorsztynie
współfinansowany jest w ramach Działania osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013
Z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego
Na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich z zakresu ,,Małego Projektu”
Zrealizowany dzięki wdrażaniu Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Gorce-Pieniny”
Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich Na lata 2007-2013 Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Strona główna | Informacje | Atrakcje turystyczne | Przyroda | Galeria | Willa Jasna | Kontakt

Copyright © Biuro Obsługi Turystycznej Czorsztyn - czorsztyn.com.pl
Created by DoubleDot