Cząber ogrodowy - przepisy

Herbatka z cząbru;

- 100 g ziela cząbru

- 50 g liści jeżyny

Liście wymieszać; 3 łyżki ziół zalać 4 szklankami wody; zagotować, zostawić pod przykryciem do naciągnięcia przez 10 minut; przecedzić, pić ciepłą w ciągu dnia.

Stosuje się ją przy oczyszczaniu jelit

 

Napar z cząbru;

- 5 g ziela, 1 szklanka wrzącej wody; gotować 2-3 minut, naciągać 10 minut

Popijać 1 szklankę 3 x dziennie po posiłku przy biegunkach, przewlekłych nieżytach przewodu pokarmowego, nerwicy żołądka, nerwicy ogólnej, wzdęciach, blednicy, ogólnym osłabieniu, pasożytach jelit.

 

Napar z cząbru;

- 1 łyżkę ziela zalać szklanką wrzątku; po 15 minutach odcedzić.

Pić po ¼  szklanki naparu przed jedzeniem na trawienie 2 – 3 razy dziennie. Po jedzeniu napar działa wiatropędnie

 

Napar z cząbru;

- 2 łyżki ziela cząbru, 2 łyżki ziela srebrnika, 1 łyżka korzenia rdestu wężownika zalać
  szklanką wrzątku, trzymać pod przykryciem w cieple przez 1 godzinę; odcedzić.

Pić 2 razy dziennie po 1 szklance naparu na katar kiszek (wg prof. Muszyńskiego)

 

Mieszanka stosowana przy przewlekłych biegunkach;

- po 2 części cząbru i pięciornika gęsiego o 1 część kłącza pięciornika kurze ziele; 1 łyżkę
  stołową mieszanki zalać szklanką wrzątku, trzymać pod przykryciem w cieple przez 1
  godzinę; odcedzić.

Pić kilka razy dziennie po 1.4 szklanki między posiłkami.

Przy łagodniejszych biegunkach stosuje się też mieszanki cząbru z owocami czarnej jagody i liśćmi orzecha włoskiego.

 

Kąpiel z cząbrem;

- 2 łyżki cząbru zalać 1 litrem wrzącej wody; parzyć przez 15 – 20 minut; dodać do wody

 

Płukanka do ust:

wykonać napar; 2 łyżeczki suszonego cząbru zaparzyć pod przykryciem, odcedzić;

płukać nim jamę ustną.

Niweluje objawy zapalne, działa odkażająco oraz goi niektóre owrzodzenia.

 

Informacje zawarte w artykule mają charakter wskazówek. W żadnym wypadku nie mogą zastąpić porad i zaleceń lekarza.

 

Nalewka cząbrowo-miodowa;

- 3 g suszonego ziela cząbru

- 1 ltr wódki czystej 40 – 45%

- 1 łyżka stołowa miodu gryczanego

Ziele cząbru zlać wódką i dodać miód; naczynie szczelnie zamknąć i zostawić w ciepłym miejscu na 1 miesiąc.

Nalewkę przecedzić, rozlać do butelek, odstawić do dojrzewania na co najmniej pół roku.

Nalewka poprawia perystaltykę jelit, pobudza wydzielanie soków trawiennych i działa wiatropędnie.

 

Czosnek w zalewie ziołowej z cząbrem;

- 30 dkg młodego czosnku

- 1 ltr osolonego wrzątku

- 3 do 4 duże gałązki kopru

- 3 łyżki cząbru

- … ltr białego wina

- 1/8 ltr octu

- 1 łyżka soli

- 1 łyżka cukru

- 1/8 ltr oliwy z oliwek

Czosnek obrać, opłukać, włożyć do osolonego wrzątku, zagotować.

Odcedzić, przelać zimną wodą, odsączyć.

Zioła opłukać, osuszyć, włożyć razem z czosnkiem do wyparzonego słoja.

Zagotować wino z octem, solą, cukrem; gotować mieszając.

Wlać zalewę do słoja do wysokości 3 cm poniżej krawędzi.

Ostrożnie dodać oliwę; gdy zalewa ostygnie, słój zamknąć.

Przechowywać w chłodnym miejscu.

 

Bób duszony ze śmietaną i cząbrem;

- 0,8 kg bobu

- 100 ml śmietany 18%

- 2 łyżki masła

- 2 gałązki cząbru (lub 1 łyżeczka cząbru suszonego)

- cukier, sól, pieprz

Bób opłukać, zalać wrzącą i lekko osoloną wodą; gotować przez 10 – 15 minut.

Odcedzić, gdy przestygnie – obrać z łupin.

W garnku roztopić masło, dodać śmietanę, wsypać bób, dodać cząber; doprawić cukrem, solą i pieprzem.

Dusić bez przykrycia na małym ogniu przez 15 minut; po zdjęciu z ognia wyjąć gałązki cząbru; podawać gorący.

Bób suszony należy przed gotowaniem moczyć przez około 10 godzin.

 

Fasolka szparagowa z boczkiem i cząbrem;

- 750 g zielonej fasolki szparagowej, pęczek świeżego cząbru

- 125 g przerośniętego boczku

- sól, 60 g masła

Fasolkę gotować w lekko osolonej wodzie razem ze związanym w pęczek zielem cząbru przez 10 minut, następnie cząber wyjąć z garnka.

Boczek pokroić w cienkie paski i wysmażyć na patelni.

Fasolkę odsączyć, ułożyć na półmisku, obłożyć boczkiem.

Podawać do kotletów mielonych i ziemniaków z wody.

 

Kaczka z cząbrem;

- 1 kaczka, wątróbka z kaczki

- 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 mała bułka, 1 szklanka koniaku

- suszone zioła; cząber, tymianek rozmaryn

- 3 pomidory, sól, pieprz czarny mielony.

Wątróbkę drobno pokroić, utrzeć z posiekaną cebulą, zmiażdżonym czosnkiem, rozdrobnioną bułką i ziołami, skropić koniakiem i odstawić na 15 minut do lodówki.

Masą natrzeć sprawioną i osuszoną tuszkę kaczki zewnątrz i wewnątrz, wstawić na kilka godzin do lodówki.

Tuszkę posolić, popieprzyć, umieścić w brytfance, dodać obrane ze skórki pomidory, podlać odrobiną wody, upiec w gorącym piekarniku polewając sosem.

Kaczkę podzielić na części i przez chwilę dusić w sosie.

Podawać z ziemniakami.

 

Karkówka z cząbrem

- 1 do 1,5 kg karkówki

- ½ szklanki oleju

- kilka gałązek świeżego cząbry, 2 do 3 łyżeczki suszonego cząbru, 1 do 2 łyżeczki
  majeranku, 1 łyżeczka tymianku

- pieprz ziołowy, pieprz czarny, szczypta soli, papryka mielona słodka i ostra, zioła
  prowansalskie

Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na plastry.

Przyprawy wymieszać z olejem.

Świeży cząber posiekać i dodać oleju.

Przygotowaną marynatą posmarować każdy plaster karkówki, włożyć na dobę do lodówki.

Smażyć karkówkę z obu stron na grillu lub upiec w piekarniku.

 

Udziec wieprzowy z cząbrem;

- 700 g udźca wieprzowego bez kości

- 1 cebula, 5 szyszkojagód jałowca, 1 łyżka świeżego posiekanego cząbru (lub 1 łyżeczka
   suszonego, mielony czarny pieprz, 2 ząbki czosnku

- 3 łyżki masła, 1 szklanka jasnego piwa, 1 łyżka mąki pszennej

Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą, utłuczonym jałowcem, wymieszać z cząbrem.

Mięso podzielić na 5 porcji, natrzeć przygotowaną przyprawą, odstawić do lodówki na 2 godziny.

1 łyżkę masła roztopić w brytfance, włożyć mięso oprószone mąką, posypać pokrojoną w  wiórki cebulą, skropić drugą łyżką roztopionego masła; piec w piekarniku w temperaturze 2000C; mięso obrócić i piec jeszcze 30 minut.

Pod koniec pieczenia wlać piwo.

Gotowe mięso wyjąć, sos przecedzić, zagęścić, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Udziec podawać polany sosem z kluskami śląskimi lub kładzionymi i surówką.


Projekt pn. Modernizacja oraz wyposażenie punktu Informacji Turystycznej w Czorsztynie
współfinansowany jest w ramach Działania osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013
Z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego
Na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich z zakresu ,,Małego Projektu”
Zrealizowany dzięki wdrażaniu Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Gorce-Pieniny”
Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich Na lata 2007-2013 Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Strona główna | Informacje | Atrakcje turystyczne | Przyroda | Galeria | Willa Jasna | Kontakt

Copyright © Biuro Obsługi Turystycznej Czorsztyn - czorsztyn.com.pl
Created by DoubleDot